Min Fotboll och livestreaming – detta gäller

Under 2020 upptäckte tusentals lag och föreningar hur enkelt och uppskattat det är att använda appen Min Fotboll för livestreaming och annan kommunikation. Nu är en ny säsong på väg att starta, och det är viktigt för alla föreningar som vill sända matcher – via Min Fotboll eller på annat sätt – har koll på vad som gäller.

Även om det är en säsongsstart som, i dessa pandemitider, präglas av betydligt mer osäkerhet än vanligt, kan vi vara säkra på att appen Min Fotboll kommer att fortsätta vara den naturliga platsen att dela livesändningar och annat engagerande innehåll.

Under förra säsongen etablerade sig appen Min Fotboll på allvar: cirka 370 000 nedladdningar av appen gjordes, och över 23 000 matcher livesändes. Undersökningar visar att både föreningar och användare ger appen toppbetyg. Alla de fördelar som redan finns – unika säkerhets- och integritetslösningar, kommunikationstjänster, möjligheter för föreningarna att skapa intäkter, livestreamingtjänsten – har vässats och utvecklats ytterligare - Nyheter i Min Fotboll - säsongen 2021

Vi tror starkt på att 2021 blir året då ännu fler upptäcker appens fördelar. SvFF och distriktsförbunden äger mediarättigheterna till samtliga fotbollsmatcher som spelas i SvFF:s och distriktsförbundens regi. Vi ser ingen anledning att använda någon annan tjänst än Min Fotboll för barn- och ungdomsföreningar/-lag. Men om man ändå vill göra det, vad gäller då?

Jo, följande bör man känna till:

  • SvFF har upplåtit mediarättigheterna för barn- och ungdomsserier till respektive distriktsförbund.
  • Förening som önskar att sända sina hemmamatcher i Min Fotboll kan göra det utan särskilt tillstånd från distriktet eller SvFF.
  • Förening som önskar rätt att upplåta mediarättigheter för sina hemmamatcher till tredje part eller sända sina hemmamatcher via annan plattform behöver söka tillstånd hos på distriktet. Undantag är vid samarbete med sporttechföretaget Spiideo eftersom de för 2021 är en partner till oss på Skånes Fotbollförbund.
  • Sändning på annan plattform bör uppfylla en hög nivå av integritetsskydd samt följa dataskyddsförordningen (GDPR) för både hemma- och bortalag.
  • Vid sändning på annan plattform än Min Fotboll ansvarar sändande förening ensamt för att integritets- och dataskyddsregler efterföljs.

Ovanstående gäller även för serierna Division 4, 5, 6, 7 och 8 herrar samt Division 2, 3, 4 och 5 damer.

Dokument mediarättigheter 2021

Ansökan om livestreaming - Svensk fotboll

Hur funkar livestreamingar i Min Fotboll

Välkommen att maila till kansliet@skaneboll.se vid eventuella frågor.