Plus 1000 kvinnor i ledarroller i Skåne

Vi på Skånes Fotbollförbund arbetar för att öka antalet kvinnor i ledarroller inom fotbollen. I styrelserummen, i domarutövandet och i andra ledarroller är det en enormt stor andel män i jämförelse med kvinnor. Nu ska vi ändra på den saken. Ambitionen är att till utgången av 2023 ha ökat antalet kvinnliga ledare i Skåne med 1 000 tjejer och kvinnor.

Statistik Skånes Fotbollförbund (år 2019):
Styrelsemedlemmar: Män 83% Kvinnor 17%
Domare: Män 94% Kvinnor 6%
Tränare: Män 88% Kvinnor 12%

Vårt initiativ och mål kommer från Svensk Fotbolls rikstäckande initiativ "Plus 10 000" (Skåne är ca 10% av svensk fotboll). Initiativet ska leda fram till ett långsiktigt, hållbart arbete kring ledarförsörjning.

Vi på Skånes Fotbollförbund arbetar tillsammans med ambassadörsföreningar runt om i Skåne för att minst 1 000 tjejer och kvinnor ska rekryteras som fotbollsledare i olika positioner; på och utanför plan som tränare, domare, styrelse- och kommitéledarmöter, ordförendepositioner och ledningsgrupper samt andra roller i klubbar och föreningar.

Skåne Fotbollförbund vill uppnå:

• Att minst en mer kvinnlig ledare kommer in i föreningsarnas styrelser
• Att dubblera antalet av kvinnliga tränare och domare i klubbarna för att styrka förebilderna hos tjejerna
• Att arbeta med mångfalden i klubbutvecklingen genom att styrka styrelsens kompetenser och resurser

• Att fasthålla och rekrytera flera kvinnor/tjejer genom arrangemang och kompetenslyft

Vi arbetar idag med ambassadörsföreningarna Lönsboda GOIF, Lunds BK och Jonstorp IF.

Tycker även ni som förening att det här arbetet är viktigt och vill bli en ambassadörsförening ni också är ni välkomna att kontakta Maria Holmström, 0733-61 31 54. Frågor kan också ställas till Mats Hansson, mats.hansson@skaneboll.se, 040-59 02 24